Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Poszukuję serwera dedykowanego

36 odpowiedzi na ten temat

Poszukuję serwera dedykowanego

#21 Relayed

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 475 postów
  • Imię:Filip

Napisany 30 styczeń 2008 - 20:46

Tylko i wyłącznie sisco

#22 Hekko.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1273 postów
  • Firma:HEKKONET
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Gałązka

Napisany 30 styczeń 2008 - 21:26

Zobacz postnginxq, o 30.01.2008, 20:01, powiedział:

Nie można skanem, trzeba faxem (miła Pani da Ci link do dokumentu). Karta inteligo VISA Electron działa bez problemu.

Można. Osobiście tak robiłem.

#23 cyberluk

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Walkowski

Napisany 30 styczeń 2008 - 21:35

Zobacz postArtur Pajkert, o 30.01.2008, 11:13, powiedział:

(...) HP DL 320 G5,(...)
- sprzęt dobrej klasy, wydajny i niezawodny
(...)

Przepraszam, że wtrącę mały OT, ale proszę... Nie piszcie takich bzdur o sprzęcie HP...
Pozdrawiam,
cyberluk

#24 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 30 styczeń 2008 - 21:50

Zobacz postcyberluk, o 30.01.2008, 21:35, powiedział:

Przepraszam, że wtrącę mały OT, ale proszę... Nie piszcie takich bzdur o sprzęcie HP...
Niestety ostatnio tez slyszalem troche zlego o HP (m.in. remote console w iLO, ktore wywala system). Poza tym jak juz kontynuujemy OT, to jaki sprzet uwazasz za najlepszy? :)

btw: Takimi postami lamiesz serce bellikowi :)

#25 cyberluk

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów

Napisany 30 styczeń 2008 - 21:53

Zobacz postp, o 30.01.2008, 21:50, powiedział:

Niestety ostatnio tez slyszalem troche zlego o HP (m.in. remote console w iLO, ktore wywala system). Poza tym jak juz kontynuujemy OT, to jaki sprzet uwazasz za najlepszy? :)

btw: Takimi postami lamiesz serce bellikowi :)

Obecnie SUN. Jest w cenie HP, może nawet ciut tańszy, a jakość... Po prostu rozwala.
A słyszałeś o tym, że w iLO2 wycięli remote console? I już nie masz przekierowanego frame buffera? Musisz dokupić licencję za - bagatela - 1200 zł netto per serwer... Rewelacja ;/

Btw, nie wspomniałem jeszcze, że FreeBSD przejdzie na dedyku/VPSie :)
Pozdrawiam,
cyberluk

#26 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 30 styczeń 2008 - 22:08

Zobacz postcyberluk, o 30.01.2008, 21:53, powiedział:

Obecnie SUN. Jest w cenie HP, może nawet ciut tańszy, a jakość... Po prostu rozwala.
Spowdziewalem sie takiej odpowiedzi :) Jedyne co mnie boli, to fakt, ze nie maja w ofercie X2xxx bazowanych an procesorach Intela.

A słyszałeś o tym, że w iLO2 wycięli remote console? I już nie masz przekierowanego frame buffera? Musisz dokupić licencję za - bagatela - 1200 zł netto per serwer... Rewelacja ;/
Zgodnie z informacjami na HP.com wycieli graficznego KVM'a (czyli takze FB). Nie mniej jednak remote console (podejrzewam, ze w postaci emulacji RS232?) powinno dzialac. Ale musisz spytac kogos, kto ma HP :)

#27 cyberluk

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów

Napisany 30 styczeń 2008 - 22:12

Zobacz postp, o 30.01.2008, 22:08, powiedział:

Spowdziewalem sie takiej odpowiedzi :) Jedyne co mnie boli, to fakt, ze nie maja w ofercie X2xxx bazowanych an procesorach Intela.

Zgodnie z informacjami na HP.com wycieli graficznego KVM'a (czyli takze FB). Nie mniej jednak remote console (podejrzewam, ze w postaci emulacji RS232?) powinno dzialac. Ale musisz spytac kogos, kto ma HP :)

Tak, tak. Jest VSP, czyli przekierowanie seriala. Tylko, że to jest o kant tyłka rozbić... Przekierować serial to ja sobie mogę na port zrobić i podłączyć starego Cisco 25xx z 16 serialiami. A HP nowych mam obecnie... 36 :) Łącznie 262 cory :)
Pozdrawiam,
cyberluk

#28 ertcap

prawie jak ettercap

• Moderatorzy
  • 712 postów

Napisany 31 styczeń 2008 - 01:51

Szczegolnie te g*wniane turbinki w Sunie i taki uklad chlodzenia, ze przy prawym dysku nie masz dobrze zasysanego powietrza... (X2200) :) Porowonaj to sobie z ukladem wentyli w DL140G3 (ta sama klasa cenowa).

Za to szafa SUNa kosztuje ~10k zl a HP/DELL/IBM 4-5k zl.
Kazda firma lubi sobie zarabiac...
pzdr.

#29 cyberluk

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów

Napisany 31 styczeń 2008 - 06:49

Zobacz postertcap, o 31.01.2008, 01:51, powiedział:

Szczegolnie te g*wniane turbinki w Sunie i taki uklad chlodzenia, ze przy prawym dysku nie masz dobrze zasysanego powietrza... (X2200) :) Porowonaj to sobie z ukladem wentyli w DL140G3 (ta sama klasa cenowa).
Ja wiem jakie jest porównanie w stosunku do DL360 i DL380. X2200 przyjadą to zobaczę. W każdym razie w poprzednim zamówieniu (0,5 mln zł netto) na 25 serwerów HP, 8 przyjechało skopanych, w kolejnych 4 po roku padły karty sieciowe. W ostatnim zamówieniu - 36 serwerów za prawie 1 mln zł netto, 1 w ogóle do nas nie trafił, zmusili nas do wydania kolejnych 40 tyś na licencję iLO i jeszcze kilka innych kwiatków wyszło sobie.

Za to przy 40 SUNacha odpalonych 2 lata tamu, w jednym padł zasilacz, po telefonie miałem wymieniony po 4 godzinach i dalej mogę sobie spać spokojnie. Nic się nie przegrzewa - spróbuj włożyć 30 x HP DL360G5 do szafy, to zobaczysz jak skończą. Maszyny chodzą idealnie stabilnie.

Zobacz postertcap, o 31.01.2008, 01:51, powiedział:

Za to szafa SUNa kosztuje ~10k zl a HP/DELL/IBM 4-5k zl.
Kazda firma lubi sobie zarabiac...
No, a kto kupuje firmowe szafy? Jak rozważaliśmy zestaw 4 x obudowa na blady, to Pan z HP polecił nam do nich szafę, chłodzoną wodą. Bagatela - 70k zł netto.

Jak SUN komuś nie pasuje - pozostaje jeszcze Dell.

Ja mówię HP stanowczo NIE.
Pozdrawiam,
cyberluk

#30 ertcap

prawie jak ettercap

• Moderatorzy
  • 712 postów

Napisany 31 styczeń 2008 - 07:14

Zobacz postcyberluk, o 31.01.2008, 06:49, powiedział:

zmusili nas do wydania kolejnych 40 tyś na licencję iLO i jeszcze kilka innych kwiatków wyszło sobie.
Nie neguje Twoich problemow ze sprzetem, ja robie zamowienia za duzo mniejsze kwoty (bo i serwery slabsze) - nie mialem generalnie nigdy zadnych problemow. A jesli chodzi 40k zl netto za 36 licencji iLO2 Adv to Was dystrybutor niezle skasowal...

Za to przy 40 SUNacha odpalonych 2 lata tamu, w jednym padł zasilacz, po telefonie miałem wymieniony po 4 godzinach i dalej mogę sobie spać spokojnie. Nic się nie przegrzewa - spróbuj włożyć 30 x HP DL360G5 do szafy, to zobaczysz jak skończą. Maszyny chodzą idealnie stabilnie.
Testowalem w troche innych (ale podobnych warunkach) - nie ma problemu :)

No, a kto kupuje firmowe szafy?
Ja ;p

Jak rozważaliśmy zestaw 4 x obudowa na blady, to Pan z HP polecił nam do nich szafę, chłodzoną wodą. Bagatela - 70k zł netto.
A bo to jest taka fajna zabawka - ale w dobrze chlodzonym DC nie jest to konieczne.

Nie chce tutaj wyjsc na jakiegos obronce HP (szczegolnie, ze nie pracuje tam:)) Suna zawsze lubilem (co @Beliq moze potwierdzic), po prostu nie lubie takiego ogolniania - to jest dobre to jest be - chociaz oczywiscie masz prawo, patrzac sie na Twoje doswiadczenia, tak uwazac.
pzdr.

#31 cyberluk

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów

Napisany 31 styczeń 2008 - 09:58

Zobacz postertcap, o 31.01.2008, 07:14, powiedział:

Nie neguje Twoich problemow ze sprzetem, ja robie zamowienia za duzo mniejsze kwoty (bo i serwery slabsze) - nie mialem generalnie nigdy zadnych problemow. A jesli chodzi 40k zl netto za 36 licencji iLO2 Adv to Was dystrybutor niezle skasowal...
Cena katalogowa jest 1200 zl netto za licencję. Na szczęście przed sekundą przyszedł mail, że wywalczył 50% upust za to, że remote console miał być, a nie ma.

Testowalem w troche innych (ale podobnych warunkach) - nie ma problemu :)

Ja ;p
OK, HP upierało się, że w ich szafie (kupno firmówki :) ) serwery będą działały. Problem w tym, że jak masz DC na powiedzmy 150 szaf, to raczej starasz się je ujednolicić, żeby to wszystko jakoś wyglądało. Pewnie dlatego też nie kupujemy szaf firmowych, bo kasa na nie tak czy tak jest :)

A bo to jest taka fajna zabawka - ale w dobrze chlodzonym DC nie jest to konieczne.

Z kalkulacji cieplnych wyszło, że zwykły nawiew powietrza spod podłogi do szafy + komplet wentylatorów nie jest w stanie uciągnąć więcej niż 2 obudowy pod pełnym obciążeniem. Oczywiście szafa wtedy musi mieć perforowane drzwi, bo inaczej, to nawet jednej obudowy się nie wsadzić. Tak było ze wszystkimi bladami: Intela, IBM, SUN, HP. Ale nie o bladach tutaj mowa :)

Nie chce tutaj wyjsc na jakiegos obronce HP (szczegolnie, ze nie pracuje tam:)) Suna zawsze lubilem (co @Beliq moze potwierdzic), po prostu nie lubie takiego ogolniania - to jest dobre to jest be - chociaz oczywiscie masz prawo, patrzac sie na Twoje doswiadczenia, tak uwazac.
Wiadomo, że jak się ktoś raz sparzy, to później ciężko zmienić nastawienie do sprzętu. Przez ostatnie dwa lata miałem pod sobą naprawdę sporo maszyn do testów, na co dzień mam około 250 serwerów i ze statystyki awaryjności maszyn wychodzi mi to co wychodzi. Dotknąłem już SUNów, HP, Inteli, SuperMicro, Tyanów i Delli :) Każdy ma swoje wady i zalety i od każdego można się przyczepić. Na dzień dzisiejszy dla mnie wygrywa SUN. Może to trochę skrzywienie "pod projekt", ale... ;P opinia może się komuś przyda :)
Pozdrawiam,
cyberluk

#32 coolbrize

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 15 postów

Napisany 02 luty 2008 - 10:04

Mały OT się zrobił.

#33 gurek

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 18 postów

Napisany 04 luty 2008 - 14:14

AMD Athlon X2 4200+
2 GB RAM DDR2
2 x 160 GB SATA II
System operacyjny: Dowlony linux lub Windows xp + zł
Direct Admin
Adresy IP 5 adresów
Automatyczna konfiguracja DNS
RAID1
Ilość transferu miesięcznego 750 GB
Cena miesięczna 289 PLN
Koszt instalacji 0 PLN

Co powiesz na taki dedyk w Livenet.pl ?

Na moich dedykach u nich na o2, gmail, wp, onet, interia poczta dochodzi bez problemu.

Pozdro

#34 Relayed

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 475 postów
  • Imię:Filip

Napisany 04 luty 2008 - 14:32

Hmm ja mogę odsprzedać słabszą maszyne ale chyba wystarczającą AMD 3200+ 2 gb RAM 80GB SATA i 500gb transferu za 199.99zł W livenet.pl
PW

#35 Artur Pajkert

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 201 postów
  • Firma:OGICOM SP. Z O.O.
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Pajkert

Napisany 04 luty 2008 - 18:01

Panowie,

Ja jeszcze na chwilkę to tej dyskusji OT o sprzęcie: Mnie się wydaje, że HP, IBM, DELL, FS i SUN to po prostu sprzęt, jaki się kupuje aby zapewnić jakość. Moim zdaniem nie ma to końca znaczenia, która z tych marek to będzie (pod warunkiem zachowania kompatybilności z soft'e,m bo wiem, że np. na FS są problemy ze stawianiem Debiana) - wszystkie te sprzęty to górna półka i na pewno każdy ma swoje dobre i złe (ale tych nie tak znowu wiele) strony. Można się oczywiście spierać, czy lepszy jest Mercedes, Audi czy BMW, ale tak, jak każde z tych aut zapewnia naprawdę dobre wrażenia z jazdy, tak każdy z tych serwerów jest naprawdę o niebo lepszy od konkurentów niższych marek, nie mówiąc już o składakach.

Ja osobiście mam największe doświadczenie z IBM'ami i HP. Ostatnio uważam, że HP lepiej odpowiada moim potrzebom. IBM z kolei ma najlepszą dostępność, najwięcej firm nim handluje i stąd też najłatwiej - moim zdaniem - o dostępność części, zwłaszcza na rynku wtórnym. W HP podoba mi się to, że serwery są krótkie, nie ma w nich kłopotów z ciepłem, w cenie nawet najmniejszego serwera DL320G5 już jest jedna ramka z dyskiem i RAID 1 na płycie (w najtańszym IBM x3250 nie ma RAID), mają diodę "UID", która się przydaje, jak stoisz przed całą szafą sprzętu. No i iLO2 mi się podoba. Przekierowanie konsoli działa, tyle że jeśli nie wykupi się licencji - tylko do końca POST'u. Potem już trzeba mieć licencję. Ale do BIOSU wejść można, albo do kontrolera macierzy, jeśli potrzeba. Przyznaję - jest to pewne ograniczenie. Zawsze jednak, przy większe ilości sprzętu, można kupić KVM'a - wyjdzie taniej niż ILO2 Advanced Pack do każdej maszyny.

Istotne jest na pewno, aby mieć więcej sprzętu jednej marki i nabrać pewnej biegłości w procedurach obsługi - myślę, że ma się z tego sporo korzyści. Co do tego, ile serwerów przychodzi uszkodzonych - "dobry" kurier każdy sprzęt popsuje. Mieliśmy już partie, w których 80% sprzętu wyglądało tak, jakby po nich czołg przejechał. I akurat były to IBM'y, a nie HP. Bywa więc różnie. Myślę, że i przy SUN'ie można mieć pecha...
Pozdrawiam,

Artur Pajkert
OGICOM Sp. z o.o

#36 coolbrize

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 15 postów

Napisany 09 luty 2008 - 13:34

Jeszcze jedno pytanie. Na jaki okeres wykupuje się serwery w hetznerze? Czy można powiedzmy miesiąc poużywać i zrezygnować, nie chiałbym się wpakować w coś co nie będzie mi odpowiadało.

#37 nginxq

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów
  • Firma:rootcaster

Napisany 09 luty 2008 - 14:54

Zrezygnowac mozesz zawsze, ale mi byloby troszke zal oplaty instalacyjnej... ;)

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników