Chciałem się troche dowiedzieć na temat dedyków i VPSów; obecnie mam kilka 'shared'
Kupiłem VPS w vps4less.de do nauki jak to wyglada mniej wiecej, najtanszy pakiet, czekam na aktywacje
Mam ogolnie kilka pytan na temat hostingu, vps, paneli i konfiguracji
Jesli chodzi o moje doswiadczenie, to zajmuje sie glownie programowaniem; z linuxem juz sie wczesniej spotkalem takie rzeczy jak kompilacja ze zrodel, instalacja, ogolna konf, kompilacja kernela itp nie powinny byc problemem
o co chodzi...
1. Jak wygląda proces reinstalacji systemu na VPS ? z panelu OpenVP czy Virtuozo ?
2. System dostaje calkowicie czysty, bez zadnych serwerow, konf itd ?
3. Jaki panel polecacie, darmowy, małe obciazenie serwera, obslugujacy apache/lighthttpd, pureftp i te najwazniejsze, jezyk ang; lxadmin, IspCP omega ?
4. zalozmy ze wiekszosc trafficu dostaje z USA i Polski (zaleznie od serwisow), w takim przypadku lepiej bedzie kupic serwer ulokowany gdzies w USA czy moze niemcy ? jesli by mnie interesowal przyszlosciowo traffic miedyznarodowy powiedzmy
porownywalem pingi, USA srednio 200, do niemiec hosteurope 50, roznica 150ms, dla tysiecy żądań wydaje sie mieć znaczenie
5. Jak wyglada sprawa zabezpieczenia serwera, powiedzmy narazie VPS, czyli aktualizacje, nakladki typu grsecurity, wszystko we wlasnym zakresie rozumie?
6. Jak wyglada sprawa wydajnosciowa serwera z panelem lub bez ? duze roznice ?
To chyba wszystko co chcialem narazie wiedziec, jak cos to jeszcze dopisze.
Dzieki wielkie za pomoc