Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Nowy Serwer Dedykowany...

11 odpowiedzi na ten temat

Nowy Serwer Dedykowany...

#1 pionas

Często na forum

• Użytkownicy
  • 57 postów
  • Imię:Adrian

Napisany 17 styczeń 2008 - 17:36

Witam!

Mam stronę o oglądalności ok. 10k uu i 1mln wyświetleń.
Przeciążenie procesora wygląda tak:
Dodany obrazek

Mam taki sprzęt:
CPU: Athlon 64 3000+
RAM: 1GB
HDD: 2x80 GB
Serwer jest na debianie

I teraz moje pytanie. Czy serwer jest za słaby czy też mam jakieś błędy w skrypcie? :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
e-Konkursy.info - o krok od wygranej...

#2 nginxq

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów
  • Firma:rootcaster

Napisany 17 styczeń 2008 - 17:58

Ja pierdziele... człowieku, jaki masz skrypt? Jeżeli chcesz zadawać jakiekolwiek pytania, to może łaskawie olśnisz nas, co konkretnie znajduje sie na tym serwerze? Wiesz co oznacza termin optymalizacja skryptow/serwera/baz etc etc etc...? Gdyż powinieneś się tym zainteresować... Moim zdanie takie tematy z pustymi pytaniami powinny być od razu usuwane...

#3 pionas

Często na forum

• Użytkownicy
  • 57 postów

Napisany 17 styczeń 2008 - 18:06

Na serwerze znajduje się strona z konkursami (link w stopce). Kod optymalizowałem już kilkakrotnie i pomagało jednak teraz już nie wiem co poprawić :)

#4 nginxq

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów

Napisany 17 styczeń 2008 - 18:11

Heh... nadal mówisz bardzo nie jasno, jaki to skrypt konkretnie? Widocznie musisz zoptymalizowac mysql/apache i wysokie loady powinny zniknąć:)

#5 pionas

Często na forum

• Użytkownicy
  • 57 postów

Napisany 17 styczeń 2008 - 18:14

Sam pisałem skrypt ;] Wcześniej był jPortal, ale ponieważ był on słaby napisałem własny po części dopasowany pod tabele jportalu (tzn. tabele uległy modyfikacji...).

#6 nginxq

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów

Napisany 17 styczeń 2008 - 18:19

Tak więc pozostaje Ci optymalizacja MySQL`a & apache;)

#7 ednet

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 788 postów

Napisany 17 styczeń 2008 - 18:23

Zobacz postpionas, o 17.01.2008, 18:14, powiedział:

Sam pisałem skrypt ;] Wcześniej był jPortal, ale ponieważ był on słaby napisałem własny po części dopasowany pod tabele jportalu (tzn. tabele uległy modyfikacji...).

uzywasz eacceleratora albo cache'owania po stronie php?

Ed

#8 pionas

Często na forum

• Użytkownicy
  • 57 postów

Napisany 17 styczeń 2008 - 18:42

Zobacz postednet, o 17.01.2008, 18:23, powiedział:

uzywasz eacceleratora albo cache'owania po stronie php?Ed
niee... używałem przez jakiś czas, ale kilka opcji mi nie działało i wróciłem do normalnej wersji z tym że aby nie wykonywać za każdym razem stałych zapytań przechowuję zmienne w sesji...Obecnie też pracuję nad nowszym skryptem. Tzn. mam zamiar zmienić design i automatycznie pozbyć się kilku zapytań typu: ilość osób online na stronie :)

[EDIT]
Obecnie też pracuję nad nowszym skryptem. Tzn. mam zamiar zmienić design i automatycznie pozbyć się kilku zapytań typu: ilość osób online na stronie :)

#9 Konrad.K

programmer

• WHT Pro
  • 791 postów
  • Imię:Konrad

Napisany 17 styczeń 2008 - 19:40

Sprawdź czy masz indeksy w tabelach porobione, i najlepiej włącz sobie w konfiguracji mysql rejestracje SlowQuery i zobacz które zapytania robią meksyk na serwerze...

ps. z Twojej strony automatycznie przenosi mnie na http://www.fortiscredit4me.de/affiliate/?m...978703018110979

#10 Tomi

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 1124 postów

Napisany 17 styczeń 2008 - 20:41

Przechowywanie w sesji zamienił bym na jakiś Cacheo'wanie z biblioteki PEAR. Pozatym indeksy w tabelach powinny być więc sprawdź to.

#11 pionas

Często na forum

• Użytkownicy
  • 57 postów

Napisany 17 styczeń 2008 - 22:45

Zobacz postdoopy, o 17.01.2008, 19:40, powiedział:

Sprawdź czy masz indeksy w tabelach porobione, i najlepiej włącz sobie w konfiguracji mysql rejestracje SlowQuery i zobacz które zapytania robią meksyk na serwerze...

ps. z Twojej strony automatycznie przenosi mnie na http://www.fortiscredit4me.de/affiliate/?m...978703018110979

zapytania od forum :)

Zobacz postTomi, o 17.01.2008, 20:41, powiedział:

Przechowywanie w sesji zamienił bym na jakiś Cacheo'wanie z biblioteki PEAR. Pozatym indeksy w tabelach powinny być więc sprawdź to.

no właśnie czytam różne informacje o cache'owaniu także ze zmianą dedyka jeszcze się wstrzymam, zrobię cache i zobaczę co dalej...

#12 pionas

Często na forum

• Użytkownicy
  • 57 postów

Napisany 29 styczeń 2008 - 23:10

Witam!

Ostatnich kilka dni spędziłem analizując swój kod i zawartość bazy danych i wykonałem kilkanaście poprawek (m. in. zmiana indeksów, rozczepienie jednego długiego zapytania do bazy na 2 mniejsze... i przy okazji zwiększając bezpieczeństwo przez sprawdzanie czy dany ciąg to int czy string...)

Poniżej przedstawiam screen jak mają się statystyki serwera.... (online: ok. 3500osób z czego normalnie było ok. 200 a reszta była sztucznie nabita*)
Dodany obrazek

* chodzi mi o to że wykonałem pętlę for 2x1000 i potem jeszcze raz 1000 która pobierała zawartość strony, aby sprawdzić jak to będzie przy większej liczbie) I tutaj mam pytanie. Czy takie sztucznie nabicie może zobrazować jakby wyglądała sytuacja gdyby na stronę weszło tyle osób? Albo w jakim stopniu może przybliżyć taki obraz?

Dziękuję i pozdraiwam

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników