Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Cyrylica W Mysql I Na Stronie?

Brak odpowiedzi na ten temat

Cyrylica W Mysql I Na Stronie?

#1 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3118 postów
  • Firma:GSA
  • Imię:Miłosz

Napisany 09 styczeń 2008 - 17:39

Hello,

Robię właśnie rosyjskojęzyczną wersję strony na Joomli.

Ogólnie polskojęzyczna wersja jest na utf-8. Teoretycznie tekst pisany cyrylicą powinien zatem normalnie być wyświetlany. Niestety, wyskakują znaki zapytania zamiast cyrylicy. Wiem z doświadczenia, że czasem trzeba poradzić się firmy hostingowej, bo różnie to wygląda na różnych serwerach, napisałem do AZ (niestety, to strona mojego pracodawcy, stojąca na gównie w AZ), ale szczerze, to wątpię w sensowną odpowiedź.. ba, wątpię w odpowiedź w ogóle..

Sytuacja w phpMyAdmin:
unicode general ci jako system porównywania
przy imporcie dostępne różne opcje.. od cp1251 do utf8.. ale nie wiem którego utf8 użyć, a może jest tam 8859-5, tylko ja tego nie widzę (w sensie jest inaczej nazwany)

Moje pytania:

1. lepiej używać CP 1251 czy ISO 8859-5, czy może zostać przy UTF-8?

2. Czy przed importem zmieniać system kodowania znaków dla MySQL? Na jaki? (nawiązując do pytania 1).

3. Wtedy przekonwertuję bazę offline i wrzucę ją wybierając utf-8.. tylko też który? Albo cp1251, albo utf-8.

4. Która opcja w imporcie odnosi się do ISO 8859-5, bo nie ma tam jej jako "8859-5", ale może jest inaczej oznaczona?

Podsumowując: gdzie co ustawić w phpmyadmin i na co przekonwertować bazę przed wrzuceniem i na co zadeklarować charset strony?

Ogólnie mówiąc: HEEEEEEEELP! : )

heh

MAM ROZWIĄZANIE! Yeah ;)

1. Ściąga sie taką bazę w utf czy też iso-8859-2
2. Np. gzegzolka(.com) przekonwertowuje się ją na windows 1251
3. zmienia w pliku dodatkowo charset=latin2 na charset=cp1251
4. wciachuje się to na serwa jeszcze raz (przez phpmyadmin) zaznaczajac tryb wciachiwania na cp1251
5. zmienia templatki charset na windows-1251

i już mamy krzaczki w polskich znakach, ale pięknie działa cyrylica : )

JEJEJEJEEEEEEE ;)

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników