Szukam Serw.dedykowanego Lub Vps
Szukam Serw.dedykowanego Lub Vps
Napisany 07 styczeń 2008 - 19:05
RAM 1-2gb
dysk moze byc maly ~20gb
transfer ~50gb
procesor - nie wiem czy lepiej 2x jakies p3 800-1000? czy jeden mocniejszy?
system debian4, ubuntu7 ?
EDIT: lacze 10mbit
podpowiedzcie cos, generalnie ma to byc pod jeden serwis - sklep , problem w tym ze baza ma juz 750mega, docelowo bedzie wieksza.
sam nie wiem dokladnie czego szukac - bo na localhoscie 1gb ram p4 2.4ht wygenerowanie kluczowej strony z wynikami wyszukiwania zajmuje mi przy ok 30zapytan na strone ok 0.2 sek , a na jednym s serwerow shared (wrzucilem oczywiscie tylko do testow) generuje ... generuje .. i pada lub zrywa polaczenie lub wypluwa cos po 30sek. - na localhoscie ustawilem duze wartosci pamieci na MySql , wiec mysle ze tutaj tkwi problem (testowalem ok 2 w nocy) )
jednym slowem szukam czegos niezawodnego (dlatego myslalem o Polsce , ale moze sie myle i polecicie cos z Niemiec? - poczatkowo ruch bedzie z polski , potem niemcy i troche innych europejskich krajow)
na odwieczne pytanie 'ile chcesz na to przeznaczyc' odpowiadam - z uwagi na to ze startowe parametry sa chyba niewygorowane chetnie bym wystartowal od jakies 150zł , jestem przygotowany powiedzmy na te max 400brutto , ale jak mowie to jest moj start z dedykiem/vps wiec chcialbym zaczac od czegos 'malego', za czym idzie taniego zeby wiedziec czego bede potrzebowal w przyszlosci...czyli wybor firmy/serwerowni tez ma pewnie znaczenie - zeby byli na tyle elastyczni zeby bezproblemowo mozna bylo przesiasc sie na jakis wiekszy pakiet
dodatkowo pytanie czy na VPS mozna dowolnie przydzielac pamiec (z gwarantowanej puli ofcoz) dla bazy danych, tzn jest pelen dostep do konfiguracji serwerow www/php/mysql ?
z gory dzieki za pomoc.
Napisany 07 styczeń 2008 - 21:03
To jeżeli chodzi o vps .. dedyki tanie hmm ...
hetzner.de te małe pakiety jeżeli potrzebujesz pośrednika tj. cjc.pl
Następny godny polecenia wydaje się byc livenet.pl napisz do kiśka z forum nick (Kisiek)
http://www.webhostin...hp?showuser=653
On jest przedstawicielem livenet.pl na forum ;].
Tylko skrypt wydaje mi się conajmniej dziwny baza ... ~~700 mb i transfer /mc wyłącznie 50 GB czy zabrakło jednego 0 ? ;]
Napisany 07 styczeń 2008 - 21:34
Napisany 08 styczeń 2008 - 00:08
malu123, o 7.01.2008, 21:03, powiedział:
To jeżeli chodzi o vps .. dedyki tanie hmm ...
hetzner.de te małe pakiety jeżeli potrzebujesz pośrednika tj. cjc.pl
Następny godny polecenia wydaje się byc livenet.pl napisz do kiśka z forum nick (Kisiek)
http://www.webhostin...hp?showuser=653
On jest przedstawicielem livenet.pl na forum ;].
Tylko skrypt wydaje mi się conajmniej dziwny baza ... ~~700 mb i transfer /mc wyłącznie 50 GB czy zabrakło jednego 0 ? ;]
doszedlem do wniosku ze jednak serwer w PL i jednak dedykowany
@malu123
pomylki nie ma -na pierwszy rzut oka takie proporcje moga wydawac sie dziwna
w tym momencie tabela produktow to ok 200tys,
tabele przypisan to sumarycznie ok 23mln
jak ten serwis bedzie przekraczal 50gb to z wielka radoscia wykupie kolejen GB
@kisiek
dzieki za propozycje livenet - przejze zaraz oferte
----------------------
czy mozecie sie wypowiedziec na temat http://serwerydedyko....hostingowo.pl/ ?
chodzi mi o jakosc serwerowni , lacz , czy ktos mial z nimi jakies doswiadczenia?
Napisany 08 styczeń 2008 - 13:14
Myślę, że miałbym Ciekawą propozycję.
Marka SISCO od lat stanowi wyznacznik wysokiej jakości usług, zwłaszcza dedykowanych. W mojej ocenie najlepszym rozwiązaniem
byłoby zastosowanie choćby najtańszego dedyka, ale ze współczesnej generacji serwerów.
HP DL 320 G5, z procesorem dwurdzeniowym Xeon 3040, 1 lub 2 GB RAM i dyskami SATA moim zdaniem zapewniłby:
1. Dobrą wydajność (porównywalną z 2xXeon 2.8 Ghz sprzed 2 lat)
2. Tanią rozbudowę dysków (wymiana dysków na większe SATA)
3. Tanią rozbudowę RAM (serwer obsługuje do 8 GB, ma 4 sloty, obsadzenie ich stosunkowo niedrogimi modułami 1 GB daje już 4 GB. Moduły to pamięć serwerowa PC-5300 ECC, ale niebuforowane, a więc tańsze).
4. W razie potrzeby można wymienić procesor na quad-core, co także nie będzie morderczym kosztem.
Jednocześnie informuję, że nasza firma korzysta z kilu szaf serwerów, w tym około jedna szafa na marce HP tej generacji, co powoduje, że nie ma większych kłopotów z częściami zamiennymi. Jest to dobry, niezawodny sprzęt, a w cenie jest już karta do zdalnego zarządzania, pracująca niezależnie od systemu operacyjnego (możliwość zdalnego wejścia do BIOS'u, zrestartowania itp).
Argumentem za wyborem jest także fakt, że firma działa od dawna, a biuro mieści się niedaleko serwerowni, więc wszelkie reakcje są szybkie. Nasi administratorzy dyżurują w systemie 24/7. Serwerownia jest bezpieczna, monitorowana kilkoma kamerami, wyposażona w pancerne drzwi i okna. Zasilanie zabezpiecza generator włączający się w ciągu 8 sek. , a także potężne UPS'y (akumulatory wymieniliśmy w listopadzie, więc są nowe). Monitorujemy zdalnie temp. na dole i na górze każdej szafy, niezależnymi czujnikami, poza tym działa monitoring temp. z kart zdalnego zarządzania. Oczywiście budynek jest nieustanie strzeżony.
Piszę to wszystko, aby zaprezentować pewien potencjał tych usług. Nie będzie żadnego problemu z późniejszą rozbudową. Wielu naszych Klientów zaczynało od hostingu wirtualnego, poprzez VPS, serwery dedykowane, aż do poziomu klastrów dedykowanych, w których usługi
są rozdzielone na wiele serwerów, także rozproszonych geograficznie.
Zapewniamy łącza od 2 operatorów, spięte protokołem BGP, więc w razie awarii któregoś łącza automat przełącza ruch w całości na drugiego operatora. Protokół sprawdza dostępność łącz co 5 min. Dzięki temu nasi Klienci praktycznie nie wiedzą, co to awaria łącza.
Co do cen: Podstawowa cena miesięczna za serwer HP DL320 G5, w konfiguracji Xeon 3040, 1 GB RAM, 2x80 GB SATA to 600 zł netto miesięcznie (przy założeniu, że wykorzystuje się 1 mbit/s pasma, co odpowiada ok 300 GB trafiku miesięcznie). Możemy też znaleźć tańsze rozwiązania na sprzęcie starszych generacji, ale zapraszam do szczegółowych rozmów i negocjacji: artur.pajkert@sisco.pl
W ofercie mamy także serwery VPS, tutaj pakiet byśmy indywidualnie musieli omówić. W uproszczeniu jednak serwer dedykowany z kartą zarządzania jest tak samo zarządzany, a wydajniejszy niż VPS.
Artur Pajkert
OGICOM Sp. z o.o
Napisany 08 styczeń 2008 - 14:27
Artur Pajkert
OGICOM Sp. z o.o
Napisany 08 styczeń 2008 - 14:48
Będę musiał się niedługo przeprosić z ich pakietem resellerskim bo wspominam go bardzo profesjonalnie.
Napisany 08 styczeń 2008 - 15:08
ale nie offtopujmy : )
Napisany 09 styczeń 2008 - 23:03
w rozmowach wyszlo mi ze na sisco mnie nie stac chwilowo, z jedna osoba 'sie umowilem' , ale jak widze niestety nie da sie tej sprawy zalatwic tak szybko jak chcialem...:/
w zwiazku z tym.. po kolejnym dniu poszukiwan (szukalem zanim zalozylem ten topic, zeby nie bylo
prosilbym o wypowiedzi na temat tej oferty:
http://datahouse.pl/?art=serwery opcja 2 (299netto) - moze nie tyle oferty , tylko czy mieliscie jakies doswiadczenia z nimi jesli chodzi o dedyki.
jeden z wpisów ze strony "10 Mbps Internetu w tym 0,5 Mbps do TP i Świat (CIR 100)" - mysle ze na poczatek z wupelnosci wystarczajace, nie wiem czy mozna dokupic wiecej do TP, pewnie tak, ale juz zapomnialem o tym spytac jak sie pytalem w mailu o OS
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników